header

Columns

Hilarisch: dit spreekt voor zich MadA!

Screenshot_2022-11-07_at_08.28.52.png

Erger je niet, verwonder je slechts. Dat is een prima houding om door Stad te lopen en de kleine ergernissen gewoon van je af te laten glijden. Zoveel zijn er nu ook weer niet.

Verwonderen doe ik mij eens te meer, voornamelijk positief zoals over de aanpak bij Minerva, de nieuwe Van der Velde aan het Akerkhof, opmerken van de vogelschuilplekken na de vogelwandeling, ondernemers die veranderingen veroorzaken en zo verder.

Sommige terugkerende zaken zoals het herhaald opengooien van de straten rondom het Pomphuis beginnen zo onderhand hilarisch te worden, al wel vijf keer op dezelfde plek dit jaar. Dan begin ik me onderhand toch af te vragen of we ooit klimaatneutraal zouden kunnen worden in 2050, zelfs als we echt ons best gaan doen. Niet kunnen of willen liggen dicht bij elkaar.

Lees meer...

Een praktische houding bij ongrijpbare gebeurtenissen

image0.jpgVandaag schrok ik van de gestegen prijs van m’n favoriete stokbroodje. De verkoopster schrok er ook van, zei ze. Het zijn gekke tijden. Gisteren hoorde ik iemand zeggen: wanneer weten we eigenlijk dat we in oorlog zijn? En eerder deze week vertelde m’n zus dat d’r vrolijke buurtgenoot, schijnbaar afgesloten van gas en electra, stierf door een brandhaard van verwarmende kaarsen. 

De inflatie, oorlog, onzichtbare (energie)armoede, het zijn ongrijpbare gebeurtenissen. Iets in me wil zich er het liefste van afkeren, doen alsof ‘t er niet is. Maar uiteindelijk wil ik toch de wereld, ‘t leven van al haar kanten zien. En waar ik kan… iets zinvols doen. 

Kent u het YouTube fimlpje  van de vrouw die vanuit een schuilkelder in Oekraïne viool speelt? 

Als kijker word ik deelgenoot van haar ervaring van de wereld op dat moment. Ik val stil, krijg kippenvel, ben ontroerd door het optreden. Terwijl ik in een verwarmde keuken zit in een vredige omgeving, kan ik mij door de muziek, door wat zij in de muziek legt, haar manier van bewegen en haar blik, een gevoel van kou, kilte en angst voorstellen.

Ik denk aan haar en hen als ik door de Visserstraat fiets of wandel, en ter hoogte van nr. 10 mijn hoofd even buig als ik de blauwgele vlaggen passeer. Voor hen die voor hun vrijheid strijden, en daaronder lijden, zo dichtbij. 

Lees meer...

Wanneer is het Genoeg?

Een recent artikel in de krant over het ikke-gedrag van de weggebruiker bij files gaf nog eens aan dat heel veel weggebruikers niet het geduld kunnen opbrengen om in de rij hun beurt af te wachten om verder te kunnen rijden. Velen denken het recht te hebben ongepast gedrag te vertonen om niet ‘achtergesteld’ te worden. Niemand ziet erop toe te corrigeren. Het vertrouwen in de medemens is zo ongeveer tot nul gedaald.

Dit begint te lijken op het gedrag van ‘Rupsje nooit Genoeg’ waarbij nieuwe normen en spelregels worden geëist, maar dan vooral voor anderen. En bij een gesignaleerde overtreding wordt als excuus gebruikt dat het natuurlijk nooit zo bedoeld is geweest.

Deze tendens is al vele jaren zichtbaar. Niet alleen op de autowegen. In de afgelopen crises ervaren we dit gedrag in meer situaties. De morele verantwoording is zoek!  Niet alleen op de weg maar in onze hele samenleving, de politiek, bij bedrijven en in organisaties wordt list en bedrog toegepast om je ‘gewin’ te verkrijgen. 

Lees meer...

Om het hoekje

Ooit was er in onze goede stad een café met een voor- en een achteringang. Dit etablissement, het café vergunning per maat en per glas, zoals nu nog op de gevel staat, stond bekend als het kleinste café van Groningen, dus dat was handig: als er van voren te veel mensen in kwamen, konden de reeds gelaafden er van achteren altijd nog uit. Er waren echter meer voordelen, zoals doorgewinterde drinkers al snel opmerkten: als je vrouw aan de voorkant op wacht stond om je te betrappen, dan was er altijd nog een uitweg.

Dit café is gelegen aan de Rodeweg en dat ligt niet in de buurt. Waarom roep ik dit dan in uw herinnering? Dat heeft twee redenen. De eerste is dat de zoon van de uitbater, Hugo, later een van de leukere cafés in onze toch al zo leuke-café-rijke buurt, namelijk het Jazzcafé Alto, oprichtte. Het was daar eigenlijk altijd een gezellige boel, alle plaatselijke maar niet beroemde coryfeeën kon men daar aantreffen en op de vele avonden dat er gemusiceerd werd, en niet door de minsten, was het compleet propvol. 

Lees meer...

Welkom terug

Screenshot_2022-08-28_at_17.42.05.pngIn de late zomerperiode kan de stad zo lekker kabbelend zijn. Dat is zo’n sfeer om je zacht door de dag te laten glijden, ook al moet je werken. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan. De meeste vogels zijn vertrokken en de lucht is voor een paar weken geklaard voor de blijvers. De vreemde vogels vertrekken overigens nooit, maar die zijn dan ook vleugellam. Vakantie zonder op vakantie te gaan, top!

Marktlui op halve bezetting, studenten zowat helemaal weg, werkzaamheden opgeschort door de bouwvak, de toeristen die gelukkig niet verder komen dan de Brugstraat.

Lees meer...

Activiteiten

Doe mee met:

17.12.2022: Feeërieke vaartocht - aanmelden voor 2 december :-)!

Sowieso elke eerste maandag van de maand om 16:30 met de Schoonmaakavond!

Heb je meegedaan met:

27.11.2022: Gewelvenwandeling A-kerk

25.09.2022: Uitreiking van het Gouden Schepje

05.09.2022: Schoonmaakdag

16.07.2022: Vogelwandeling door A-kwartier

26.06.2022: Op fietse met Henk

07.05.2022: Schilderen met de Klassieke Academie

10.04.2022: Lentekriebels opschoonactie

27.02.2022: Noordelijk Scheepvaartmuseum wordt Museum aan de A